oktober 3, 2023

Alt hvad du behøver at vide om gardiner

Gardiner er en fast bestanddel af enhver boligindretning og kan gøre eller ødelægge et rum. De er funktionelle elementer, der tjener mange formål, såsom at blokere for lys, absorbere lyd og give privatlivets fred. Men de kan også bruges til at forbedre et rums æstetik, binde et rum sammen og tilføje et farvestykke eller et mønster. Med så mange forskellige muligheder på markedet kan det være svært at vide, hvor man skal starte, når man køber gardiner. Her er alt, hvad du skal vide om at vælge de rigtige gardiner til dit hjem.

Typer af gardiner

Der findes tre hovedtyper af gardiner: stanglommegardiner, gardin med gummiged og tab-top-gardiner. Gardiner med stanglommer har et hylster øverst på gardinet, som glider på en pynte- eller spændestang. Ved gardin med slids er der syet metalringe ind i stoffet med jævne mellemrum, som glider over en stang. Ved tab-topgardiner er der på bagsiden af gardinet syet løkker af stof, som trækkes over en stang.

Stofmuligheder
Den vigtigste faktor at overveje, når du skal vælge gardiner, er stoffet. Den type stof, du vælger, er afgørende for, hvor meget lys gardinet lukker ind, hvor godt gardinet absorberer lyd, og hvor ofte gardinet skal vaskes. Lette stoffer som bomuldsvoile lader meget lys ind og er bedst egnet til rum, der får direkte sollys. Tungere stoffer som fløjl blokerer mere lys og absorberer støj bedre. Vælg et stof, der kan smides i vaskemaskinen, hvis det skal stå i et rum, hvor det let bliver beskidt (f.eks. køkkenet eller badeværelset), eller hvis du har små børn eller kæledyr, der ved et uheld kan komme til at spilde på det.

Farve og mønster
Det næste, du skal overveje, er farve og mønster. Hvis du ønsker, at dine gardiner skal passe til dine vægge og møbler, skal du vælge en neutral farve som hvid, elfenbensfarvet eller grå. Hvis du ønsker, at dine gardiner skal skille sig ud og være et fokuspunkt i rummet, skal du vælge en lysere farve eller et kraftigt mønster. Bare sørg for, at mønstret er noget, du kan leve med i et stykke tid, da det vil være i centrum i rummet! Klik eventuelt ind på Gardinbus Danmark for at se mere.

Størrelse
Når du har besluttet dig for stof, farve og mønster, er det tid til at måle dine vinduer, så du ved, hvilken størrelse gardiner du skal købe. For gardiner med stanglommer og gardin med slange skal du måle vinduets bredde fra venstre til højre i både top og bund. For tab-top-gardiner skal du kun måle øverst, da de hænger lavere ned end andre typer gardiner. Mål derefter fra top til bund i både venstre og højre side af dit vindue for at få en idé om, hvor lange gardinerne skal være. Læg 5 cm til begge mål, så der er masser af stof til at samle sig, når de hænges op på dine stænger

Gardiner er en vigtig del af enhver boligindretning, fordi de både har funktion og stil. Når du køber gardiner, skal du huske på formålet med gardinet, stoffet, farven og mønsteret samt størrelsen. Med så mange forskellige muligheder på markedet i dag, er du sikker på at finde det perfekte sæt gardiner til dit hjem.